Architecture and Design Calgary Central Library

• Architecture and design of the Central Library Calgary

Architecture and Design Calgary Central Library

Building Calgary Central Library designed by Snøhetta architectural bureau in Canada. It is located on a functioning transit light rail line, a curved path separating Crescent Downtown and the East Village.

The dynamic facade with triple glazing is decorated with a modular polygonal pattern, alternating with aluminum panels and fritted glass, attracting the attention of visitors and inviting. Educated patterns take on the familiar shape, resembling an open book, or snow-capped peaks, the idea of ​​consolidating rapprochement community.

It frames the entrance to the building wooden arch, symbolizing the Chinook arch - a characteristic phenomenon for the region. This arch created from boards western red cedar from the nearby British Columbia, being one of the world's largest wooden structures freeform. Its organic shape and texture give a large building to a tactile, intimate scale. When the arch continues in the lobby and atrium, a tree rises up to 26 meters, opening up the sky through a glass "eye".

Concrete structure is left unfinished, hinting at the possibility of open inside the library, reminding people that the library is a place of interaction, rather than a sacred repository of books.

The functional program is organized on the principle of "Jolly" to "serious", offering the opportunity for active community center on the lower floors of the building, gradually moving to a more relaxed training zones on the upper levels as lifting the spiral staircase. On the ground floor in the children's library has playhouses, where you can be creative and drawing, to spend the early development of literacy programs and to play indoors in bad weather.

On all six floors of the plurality of spaces libraries provide digital, analog, group and individual interaction community. At the top level of the library is a large reading room, which is jewelry box hidden in the library - space with smooth light and acoustics for learning and inspiration. Here, instead of solid walls using wooden planks, filling the room with natural light.

When he reached the northernmost point of the library, you get into the living room overlooking the railway line, and a meeting place for the two quarters. Full of light and space activities not only serve as a beacon for those who are outside, inviting them to look inside, but also acts precisely observation of how the building affects the city in an effort to revive the spirit of culture, education and community in Calgary.

Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library Architecture and Design Calgary Central Library